Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ιστορία & το έργο του L.L. Langstroth

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν το πώς δημιουργήθηκε η κοινή σε όλους μας κυψέλη (κυψέλη Langstroth) και πόσο συνεισέφερε στην ευκολία και τη διαχείριση των μελισσοσμηνών.
Lorenzo Lorraine Langstroth (25 Δεκεμβρίου 1810 - 6 Οκτωβρίου 1895), μελισσοκόμος, κληρικός και δάσκαλος, θεωρείται ο «πατέρας της αμερικανικής Μελισσοκομίας."
L.L. Langstroth γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Ως νεαρός, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των συνηθειών των εντόμων Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γέιλ το 1831, και στη συνέχεια πραγματοποίησε διδασκαλία εκεί το 1834-1835. Μετά από αυτό ήταν πάστορας σε διάφορες εκκλησίες ενοριών στη Μασαχουσέτη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ενοριακής Εκκλησίας στην Andover, Μασαχουσέτης το Μάϊο του 1836. Το 1848, Langstroth έγινε διευθυντής του σχολείου στη Φιλαδέλφεια. Παντρεύτηκε την Anne Tucker (1812 - 1823 Ιαν 1873) στη Μασαχουσέτη. Έκαναν τρία παιδιά, όλα γεννημένοα στη Μασαχουσέτη: James (1837), Άννα (1841) και η Harriet Α. (1847).
Το πλαίσιο της κυψέλης, εφευρέθηκε στην Ελβετία το 1789 από τον Francis Huber, ήταν ένα πλήρως κινητό πλαίσιο κυψέλης, αλλά είχε στερεά πλαίσια που άγγιζαν και έκανε το "κουτί". Οι χτένες σε αυτή την κυψέλη εξετάστηκαν σαν τις σελίδες ενός βιβλίου.
Ο Langstroth έκανε την επανάσταση στον τομέα της μελισσοκομίας με τη χρησιμοποίηση χώρου στην μέλισσα ανάμεσα στα πλαίσια και στο καπάκι της κυψέλης αλλά και την αφαίρεση του τσιμεντένιου καπακιού που χρησιμοποιούσαν πιο πριν, για να μην φράζουν οι μέλισσες με πρόπολη την κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγάλος αυτός επιστήμονας έκανε πιο πρακτική και πιο εργονομική την μελισσοκομία.


Στις 5 Οκτωβρίου 1852, Langstroth έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη κινητή κυψέλη στην Αμερική. Ένας φίλος στου επιπλοποιός, ο Henry Μπουρκέν, μαζί με έναν συνάδελφό του και ενθουσιώδη μελισσοκόμο, έκανε την πρώτη κυψέλη Langstroth και άρχισαν να τις πουλούν. Ο Langstroth είχε περάσει πολλά χρόνια που προσπαθούσε να υπερασπίσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του χωρίς επιτυχία, και ποτέ δεν κέρδισε οποιαδήποτε δικαιώματα εκμετάλλευσης.
Ο L.L. Langstroth έγραψε ότι «... η αρχική ιδιαιτερότητα στην κυψέλη μου ήταν η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να αφαιρεθούν χωρίς να εξοργιστούν οι μέλισσες.... Θα μπορούσε να απαλλάξει από τα φυσικά σμήνη, και όμως πολλαπλασιάζονται αποικίες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια από τις κοινούς μεθόδους.... οι αδύναμες αποικίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν, και εκείνων που είχαν χάσει τη βασίλισσά τους..... Αν υπάρχει υπόνοια ότι κάτι ήταν λάθος με μια κυψέλη, θα μπορούσα να διαπιστώσω γρήγορα την πραγματική κατάσταση του, και εφαρμογή των ενδεδειγμένων θεραπευτικών μέσων."


Το 1853, δημοσίευσε το εργο του με τίτλο  “Ο Langstroth για τη μέλισσα” (Northampton, (Μασαχουσέτη): Hopkins, Bridgman, 1853), το οποίο παρείχε πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των μελισσών και, μετά από περισσότερες από 40 εκδόσεις, εξακολουθεί να είναι σε έντυπη μορφή έως σήμερα. Το βιβλίο “Ο Langstroth για τη μέλισσα” δημοσιεύτηκε το 1860.
Ο Langstroth στην Οξφόρδη
Μετά το 1858 Langstroth κάνει την κατοικία του στην Οξφόρδη μελισσοκομείο, και αφιερώνει όλο τον χρόνο του στη μελισσοκομία. Η περιοχή ήταν 10 στρέμματα και ήταν ένα ιδανικό μέρος για να κρατήσει τις μέλισσες. Ο Langstroth φυτευτεί μια σειρά Linden δέντρα κατά μήκος του δρόμου καθώς και μηλιές, τριανταφυλλιές και πολλά άλλα λουλούδια.


Το σπίτι όπου έζησε από το 1858 έως 1887 κτίστηκε το 1856 και ονομάζεται πλέον εξοχικό Langstroth. Αυτό έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό ιστορικό μνημείο. Ήταν δωρεά για την ενίσχυση της μάθησης και διδασκαλίας της μέλισσας. Ο Langstroth το 1863 ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε της Ιταλικές μέλισσες και άρχισε να πούλα τις βασίλισσες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1887, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Οχάιο. Το 1895 χάνει την ζωή του καθώς μιλούσε στην εκκλησιά της γειτονίας του για την αγάπη που είχε για τον θεό. Ο Langstroth είναι θαμμένος στο νεκροταφείο του Woodland στο Ντέιτον του Οχάιο. Ο τάφος του έχει την εξής επιγραφή: "Ο πατέρας της αμερικανικής μελισσοκομίας".

Πηγή: wikipedia.org


1 σχόλιο: