Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Όλα για το Πεύκο

θέλω να μοιραστώ με όλους σας μια εξαιρετική και πλήρως κατατοπιστική ανάρτηση για το πεύκο από τον Γιάννη Γιάνναρο και από το blog του katileme.blogspot.gr γιατί τέτοιες αναρτήσεις και πληροφορίες είναι πολύτιμος θησαυρός για την Ελληνική βιβλιογραφία της μελισσοκομίας.

Το πευκόμελο είναι το πρώτο σε παραγωγή μέλι στην Ελλάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τη παραγωγή του.

Με ποιές καιρικές συνθήκες παίρνει η μέλισσα το μέλι;
 
Η Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πάρουν οι μέλισσες το μέλι είναι: Υγρασία μεγαλύτερη από (65 με 67%)   και  θερμοκρασία  μικρότερη από  (20 με 21°C).

Ποιό χρονικό διάστημα έχουμε μελιτοφορία του πεύκου;

Από Ιούνιο μέχρι Απρίλιο.

Όλο το διάστημα αυτό δίνει το πεύκο μέλι;
Όχι!
Το Πεύκο δίνει για 3 εβδομάδες μέλι και μετά κόβει για 3 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή είναι περιοδική και επαναλαμβάνεται μέχρι τις Αρχές Απρίλη

Πως μπορώ να εντοπίζω τις 3 εβδομάδες μελιτοέκκρισης;

Εδώ είναι όλη η ουσία για να μη πέσουμε σε κενό!

Το πιο εύκολο για να εντοπίσουμε το κύκλο του εργάτη είναι στα τέλη Μάρτη με μέσα Απρίλη που ο Εργάτης της προηγούμενης χρονιάς "ξεφωλιάζει".  Είναι το πιο εύκολο γιατί ο εργάτης είναι πολύ μεγάλος και φαίνεται με γυμνό μάτι να περπατά.
Έτσι αν π.χ. ξεφώλιασε πρώιμα τότε θα έχουμε πρώιμο πεύκο.

Ποιές μελιτοεκκρίσεις είναι αποδοτικές;


Η τρίτη μελιτοέκκριση η "Δεύτερο βάρεμα" είναι η πιο αποδοτική γιατί έχουμε τις καλύτερες καιρικές συνθήκες. Έτσι έχουμε τις περισσότερες ώρες πτήσης.


Ας δούμε όμως αναλυτικά όλες τις Μελιτοεκκρίσεις.

Η πρώτη μελιτοέκκριση ή "Αηγιαννιάτικο"

Αυτή ξεκινά τον Ιούνιο και το μέλι είναι πολύ μικρές σταγόνες, αφού ο εργάτης είναι πολύ μικρός. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ο εργάτης είναι στις άκρες των κλαδιών κοντά στις πευκοβελόνες και συνήθως ψηλά στο πεύκο.
Οι μελισσοκόμοι δεν μεταφέρουν τα μελίσσια τους στο πεύκο γιατί υπάρχουν άλλες πολύ πιο σημαντικές και αποδοτικές ανθοφορίες.
Αυτό που είναι χρήσιμο, αλλά δύσκολο να εντοπίσουμε, είναι η πρώτη μέρα μελιτοέκκρισης.

Γιατί είναι χρήσιμο;

Ξέρουμε με αρκετή ακρίβεια όλες τις επόμενες και κάνουμε τα σχέδια μας.
Έστω λοιπόν ότι η πρώτη μελιτοέκκριση ή "Αηγιαννιάτικο" ξεκινά στις 23 Ιούνη, τότε τη δεύτερη ή "πρώτο βάρεμα" την περιμένουμε μετά από 42 ημέρες, δηλαδή περίπου στις 3 Αυγούστου.
(3 εβδομάδες βάρεμα + 3 εβδομάδες κόψιμο = 6 εβδομάδες ή 42 μέρες).

Η δεύτερη μελιτοέκκριση η "Πρώτο βάρεμα"
 
Είναι λίγο δύσκολη επειδή έχουμε υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο.
Αν όμως έχουμε δροσερό Καλοκαίρι όπως το 2011 τότε η απόδοση είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφού τα μελίσσια μας έχουν μεγάλους πληθυσμούς.
Για περισσότερα στο παραπάνω σύνδεσμο.


Η τρίτη μελιτοέκκριση η "Δεύτερο βάρεμα".

Συνήθως είναι η πιο αποδοτική γιατί έχουμε τις καλύτερες καιρικές συνθήκες.
Είναι η περίοδος που προτιμούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι.
Ξεκινά περίπου 42 μέρες αφ' ότου ξεκίνησε το πρώτο βάρεμα.
Δηλαδή αν το πρώτο βάρεμα ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου τότε το "δεύτερο βάρεμα" το περιμένουμε περίπου στις 13 Σεπτέμβρη.


Η τέταρτη μελιτοέκριση

Είναι μόνο για τα μελίσσια και πολύ σπάνια για το μελισσοκόμο όταν το πεύκο είναι πρώιμο. Τα μελίσσια έχουν πέσει πολύ σε πληθυσμό και έχουν ετοιμαστεί για το Χειμώνα.
Αυτή εντοπίζεται χρονικά 24 Οκτώβρη σύμφωνα με τη προηγούμενη παραδοχή  ( Το "δευτερο βάρεμα"  ξεκίνησε στις 13 Σεπτέμβρη ).

Οι επόμενες δεν έχουν καμιά αξία παρά μόνο για τα μελίσσια.

Και φτάνουμε στη τελευταία μελιτοέκκριση το "Ανοιξιάτικο Πεύκο".
Αυτή ξεκινά συνήθως στα μέσα του Μάρτη και τελειώνει μετά από 3 εβδομάδες στις αρχές Απρίλη.
Κάποιοι μελισσοκόμοι που ξεχειμώνιασαν τα μελίσσια τους σε ζεστά μέρη και τα έχουν δυνατά (διώροφα) εκμεταλλεύονται το Ανοιξιάτικο πεύκο ακόμη και για τρύγο.


Τι σημαίνει το "πεύκο είναι παρδαλό";


Πολλές φορές το βάρεμα διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες ή 21 μέρες και το κόψιμο λιγότερο.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

Υπάρχει μια μεγάλη χρονική υστέρηση από εργάτη σε εργάτη κυρίως όταν έχουμε μεγάλους πληθυσμούς. Σε ανάγλυφα εδάφη, όπου παρατηρούνται διαφορές στις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) φαίνεται ακόμη περισσότερο. Ενώ βλέπεις στο ξέφωτο το πεύκο να έχει κόψει, μέσα στα λαγκάδια συνεχίζει να δίνει.


Πως δίνει μέλι το πεύκο γεωγραφικά;


Ξεκινά πρώτα από τα Νότια και ανεβαίνει στα Βόρεια.
Στη Κασσάνδρα ξεκινά μετά τη Βόρεια Εύβοια.
Στη Βόρεια Κασσάνδρα ξεκινά περίπου 3 μέρες μετά τη Νότια.
Και το κόψιμο του πεύκου ακολουθεί πάλι την ίδια διαδικασία αφού η περίοδος της μελιτοφορίας κρατά περίπου 3 εβδομάδες.


Ο εχθρός του εργάτη είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στη  Παγωνιά και το Καύσωνα έχουμε σημαντική μείωση του πληθυσμού του.
Γι αυτό και στα παραθαλάσσια μέρη που έχουμε πιο ήπιο Χειμώνα και Καλοκαίρι το πεύκο έχει τη μεγαλύτερη απόδοση.


Στο παραπάνω βίντεο φαίνεται η χαρακτηριστική κίνηση των μελισσών και η έξοδος τους για το πεύκο. Το περπάτημα ψηλά στη κυψέλη και ακολούθως το πέταγμα από τη νύχτα πριν καλά καλά ξημερώσει είναι αδιάψευστη μαρτυρία ότι οι μέλισσες φέρνουν μέλι από το πεύκο στη κυψέλη.

Πολύ σημαντικό.
  Από χρονιά σε χρονιά η έναρξη και η περίοδος μελιτοφορίας είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρουμε τα μελίσσια στο πεύκο και φέτος στις 19 Αυγούστου (τυχαία ημερομηνία) επειδή τα μεταφέραμε πέρυσι και πήγαμε καλά. Αν πέρυσι πέσαμε πάνω στη μελιτοφορία, μπορεί φέτος να πέσουμε στο κενό και να πάθουμε ζημιά.

Γιάννης Γιάνναρος






1 σχόλιο: