Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Έρευνα σοκ για τις μέλισσες

Κοκτέιλ έως και 17 διαφορετικών τοξικών φυτοφαρμάκων περιέχουν περισσότερα από 2 στα 3 δείγματα γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες από τους ευρωπαϊκούς αγρούς και μεταφέρουν στις κυψέλες για να ταΐσουν τις προνύμφες.

Αυτό είναι το ανησυχητικό αποτέλεσμα της νέας έρευνας που δημοσίευσε σήμερα η Greenpeace, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία των μελισσών και τη βιώσιμη γεωργία. Τα χημικά που βρέθηκαν στη γύρη που συλλέχθηκε από κυψέλες προέρχονται από διάφορες κατηγορίες φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε μεγάλες αγροχημικές εταιρείες, όπως η BASF, η Syngenta και η Bayer, στα κεντρικά γραφεία της οποίας βρέθηκαν σήμερα ακτιβιστές της Greenpeace[1] απαιτώντας να σταματήσει να σκοτώνει τις μέλισσες με τα προϊόντα της.
Η έρευνα «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσας) και γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες (apis mellifera) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες» είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη, αναλύοντας περισσότερα από 100 δείγματα από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Συνολικά ανιχνεύθηκαν 53 διαφορετικές χημικές ουσίες. Τα αποτελέσματα αυτά φωτογραφίζουν την τοξικότητα του υφιστάμενου αγροτικού μοντέλου στην Ευρώπη. Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι: υψηλές συγκεντρώσεις διαφορετικών μυκητοκτόνων σε γύρη συλλεγμένη γύρω από αμπελώνες στην Ιταλία, ευρεία χρήση θανατηφόρων εντομοκτόνων για τις μέλισσες σε γύρη από αγρούς στην Πολωνία, ανίχνευση DDE (ένα τοξικό, βιοσυσσωρεύ προϊόν αποδόμησης του απαγορευμένου DDT), συχνή ανίχνευση στη Γερμανία της ουσίας thiacloprid, η οποία έχει νευροτοξικές ιδιότητες για τα έντομα και ανήκει στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Στην Ελλάδα βρέθηκαν 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 10 δείγματα γύρης.
«Η νέα έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει το πραγματικά ασήκωτο φορτίο των μελισσών. Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές εκτίθενται σε ένα κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων, των οποίων τις συνέπειες μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχουν δομικά λάθη στο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης που βασίζεται στην ευρεία χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και τον έλεγχο της γεωργίας από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Bayer και η Syngenta. Η έρευνά μας αποδεικνύει την ανάγκη για μία ουσιαστική στροφή στη βιώσιμη γεωργία», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η έρευνα της Greenpeace επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Σε αυτή, η EFSA αναγνωρίζει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη γνώση μας σχετικά με την υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, καθώς και τις επιπτώσεις των χημικών κοκτέιλ, και καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το κενό με επιπλέον επιστημονική έρευνα.3 σχόλια:

  1. ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΓΥΡΗ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ Ή ΤΙΣ ΕΜΠΟΔΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΦΡΟΥΡΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης ,αναφέρεται άν έζησαν οι μέλισσες πού έφαγαν τήν μολυσμένη γύρη γιά νά ξανα συλλέξουν γύρη, καί άν έζησαν γιατί νά ανησυχούμε?Κατά τόν Κο Θρασυβούλου, όταν μία μέλισσα έλθει σέ επαφή μέ φυτοφάρμακα ψοφάει καί δέν φθάνει ποτέ στήν κυψέλη γιά νά αποθηκεύσει.Πού καί πώς έγινε αυτή η έρευνα?Ολα λίγο περίεργα..............

      Διαγραφή