Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Λιγότερο μεν το μέλι αλλά ρέει πιο εύκολα στην τυποποίηση

Σε μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών, εξελίσσεται η φετινή για τους Έλληνες μελισσοκόμους, καθώς υπολογίζεται ότι η εθνική παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και παραμέτρων που χρήζουν επιστημονικής εξήγησης, θα παρουσιάσει μια μείωση της τάξης του 50%, από τα συνήθη επίπεδα των 12.000 – 14.000 τόνων μελιού.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι για αθρόες εισαγωγές μελιού, που ίσως «βαφτιστούν» ελληνικά, αλλά και για κρούσματα νοθείας, σε βάρος του καταναλωτή. Υπάρχουν, πάντως και ενθαρρυντικά σημάδια, τα οποία έρχονται από τις εξαγωγές, αφού εκτός από τις μεγάλες εταιρείες, στο παιχνίδι της τυποποίησης, που σημαίνει υψηλότερη προστιθέμενη αξία, μπαίνουν και μικροί παραγωγοί και συνεταιρισμοί. Ήδη σημαντικές εξαγωγές, της τάξης των 4.000 – 5.000 τόνων ετησίως πραγματοποιούνται προς τις ΗΠΑ, τις χώρες του Κόλπου, αλλά ακόμη και στην Κίνα.

Πλήγμα στο πευκόμελο
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί η παραγωγή πευκόμελου, που αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό του κλάδου, συνεισφέροντας με ένα ποσοστό κοντά στο 65% της παραγωγής μελιού της χώρας. Ήδη από τον «τρύγο» της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, της Εύβοιας και της Θάσου, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος «πυρήνας» της παραγωγής πευκόμελου, αντίκρισαν ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για τον «τρύγο» που θα τελειώσει στο τέλος Οκτωβρίου.

«Από εδώ και πέρα κάτι φαίνεται ότι μπορεί να πάρουμε, αλλά, πλέον, επειδή πηγαίνουμε στο κλείσιμο της χρονιάς, τα μελίσσια είναι κουρασμένα», τόνισε στην Agrenda ο Λευτέρης Σαμαράς, ένας από τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους της Χαλκιδικής, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην 8η γιορτή μελιού, που οργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Θεσσαλονίκης.

«Μικρό καλάθι» κρατά και ο πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά και του πανελλήνιου συλλόγου παραγωγών βασιλικού πολτού, κ. Παύλος Μπαγιάτης, ο οποίος δεν βλέπει κάποια σοβαρή αλλαγή στο τελευταίο «χέρι» του Οκτώβρη. Ο ίδιος προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια για την εξέλιξη αυτή σημειώνει πως η μειωμένη παραγωγή πευκόμελου ίσως να οφείλεται στο μακρύ και άνυδρο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση οι λόγοι αναμένεται να προσδιοριστούν από τους ειδικούς επιστήμονες του τμήματος Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, που εξετάζουν το φαινόμενο και σύντομα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Περίπου ανάλογη είναι η εικόνα και στο ελατόμελο, που αντιπροσωπεύει περί το 10% της ετήσιας εθνικής παραγωγής μελιού. Αν εξαιρεθεί λίγο η Στερεά Ελλάδα, κυρίως η περιοχή του Ελικώνα και του Καρπενησίου, στις άλλες περιοχές και ιδίως στην Πελοπόννησο, όπου έχουμε το μέλι Βυτίνας (σ. σ. η βανίλια Βυτίνας είναι προϊόν ΠΟΠ), για 3η χρονιά οι όγκοι παραγωγής είναι συρρικνωμένοι.

Όσον αφορά στο ανθόμελο, που καλύπτει το υπόλοιπο 25% της παραγωγής, σε ορισμένες περιοχές η χρονιά εξελίχθηκε ικανοποιητικά, ωστόσο στην Κρήτη, και κυρίως στο μέλι από θυμάρι και πευκοθύμαρο, οι αποδόσεις κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες.

Ελληνοποιήσεις και νοθείες
 
Η μείωση της παραγωγής γεννά φόβους για αθρόες εισαγωγές μελιού, κυρίως από Κίνα, Αργεντινή και τη γειτονική Βουλγαρία, που πολλές φορές «βαφτίζονται» ελληνικά. Κάθε χρόνο η χώρα εισάγει περί τους 4.000 τόνους μελιού και για αυτό οι φορείς του κλάδου ζητούν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις αποθήκες και στα τιμολόγια αγοράς. «Ο τρόπος είναι εύκολος αρκεί να υπάρχει βούληση», αναφέρει ο κ. Μπαγιάτης και σημειώνει πως «ένα μέλι με 4 ή 5 ευρώ στο ράφι, πρώτον δεν είναι μέλι και δεύτερο αποκαρδιώνει τον Έλληνα μελισσοκόμο και τον διώχνει από το επάγγελμα».

Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι νοθείες που ενίοτε παρατηρούνται στο μέλι. «Συνήθως είναι ισογλυκόζη, καραμελόχρωμα και αρώματα», εξηγεί ο συνομιλητής μας και τονίζει πως το επίκεντρο της νοθείας βρίσκεται στο «γλυκό τρίγωνο του Παλαμά Καρδίτσας», με 4-5 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν γριούλες για να πωλούν το εμπόρευμά τους.

Σταθερές τιμές
Οι τιμές παρά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν κι αυτό γιατί οι παραγωγοί δεν θέλουν να το στερήσουν από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Έτσι, στο επίπεδο της λιανικής, για τα μέλη του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον, η τιμή του κιλού θα παραμείνει για 5η χρονιά φέτος, στα 8 ευρώ το κιλό. Οι Κρητικοί συνάδελφοί τους, όμως, επειδή έχουν το θυμαρίσιο μέλι και στο πελατολόγιό τους περιλαμβάνονται και τουρίστες, επιμένουν να κρατούν την τιμή κοντά στα 10 - 12 ευρώ το κιλό. Σε χονδρικές πωλήσεις σε εμπόρους, όμως, η τιμή κατρακυλά στα 3-4 ευρώ το κιλό.

«Ένας λόγος που η ελληνική μελισσοκομία είναι βιώσιμη, είναι το γεγονός ότι το 70% της ετήσιας παραγωγής πωλείται στη λιανική απευθείας από τον παραγωγό», επισημαίνει ο κ. Μπαγιάτης κι εξηγεί πως στη χονδρική πωλούν παραγωγοί με πάνω από 6-8 τόνους μελιού που δεν μπορούν να τους διαθέσουν χέρι - χέρι.

Το Ελ Ντοράντο της μελισσοκομίας
 
Το σχετικά υψηλό εισόδημα που μπορεί να εξασφαλίσει στον μελισσοκόμο η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που έχει καταστήσει το επάγγελμα ιδιαίτερα ελκυστικό τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό όσων επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη μελισσοκομία να αυξάνει γεωμετρικά. «Τα τελευταία τρία έτη, λόγω της ανεργίας, στο σύλλογό μας από τα 140 μέλη, έχουμε ξεπεράσει τους 600», τονίζει ο συνομιλητής μας, αλλά σπεύδει να σημειώσει πως ορισμένοι νομίζουν ότι τα πράγματα είναι απλά κι ότι έχουν να κάνουν με ένα Ελ Ντοράντο με συνέπεια να συμπεριφέρονται σαν αλεξιπτωτιστές.

Συνολικά στη χώρα υπάρχουν σήμερα περίπου 25.000 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων μόνο οι 5.000 είναι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι ετεροαπασχολούνται για να προσθέσουν κάτι στο εισόδημά τους. Μια εκμετάλλευση για να είναι βιώσιμη προϋποθέτει να αριθμεί τουλάχιστον 140 κυψέλες και πολύ δουλειά, καθώς η δραστηριότητα είναι νομαδική, για να περιορίζεται και το κόστος, το οποίο κυμαίνεται στο 50% της τιμής πώλησης. Στη χώρα σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1,4 εκατ. κυψέλες, εκ των οποίων το 80% είναι στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, και το υπόλοιπο στη νησιωτική Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου