Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Θύμα νοθευμένου μελιού ο πρόεδρος του Μ. Συνεταιρισμού Ροδόπης από πλανόδιο πωλητή

Θύμα αυτής της απάτης έπεσε ακόμα και ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ροδόπης Δημήτρης Ζάχος 
Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ροδόπης προσεγγίστηκε από πλανόδιο πωλητή μελιού που του πρόσφερε προϊόν αμφίβολης ποιότητας. Αυτό το απίστευτο και όμως ελληνικό περιστατικό έτυχε πρόσφατα στη Γρατινή στον Δημήτρη Ζάχο. Τον άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι στην περιοχή μας για τη μέλισσα και τα προϊόντα της και όμως κάποιοι προσπάθησαν ν ξεγελάσουν και να του πουλήσουν «μαϊμού» μέλι. Αυτό υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας στο «Χ», καταγγέλλοντας ρακένδυτους, φερτούς πλανόδιους πωλητές που διαθέτουν τα βάζα με το δήθεν μέλι στην αγορά της Ροδόπης. Η δράση τους, είναι γνωστή και στην αστυνομία όμως ακόμα και οι αρχές έχουν δεμένα τα χέρια τους. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 

Το θέμα αυτό έθιξε σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, που ζήτησε από τους πολίτες «να μην αγοράζουν μέλι από πλανόδιους οι οποίοι τους προσεγγίζουν στο δρόμο, στις ταβέρνες και άλλους σχετικούς χώρους διότι μπορεί το μέλι που θα αγοράσουν να μην είναι μέλι. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν μέλι από πιστοποιημένους παραγωγούς, ενώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς και καταστήματα. Οι συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία που αφορούν στο προϊόν όπως προέλευση, ποικιλία μελιού, ονοματεπώνυμο παραγωγού, διεύθυνση, ημερομηνία παραγωγής και λήξης». 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

Τα παραπάνω είναι όσα εδώ και χρόνια φωνάζουν οι επαγγελματίες του κλάδου και δεν εισακούστηκαν ποτέ από την πολιτεία. Και όμως «επιβεβαιωνόμαστε κάθε μέρα», είπε κ. Ζάχος υποστηρίζοντας ότι, «οι πλανόδιοι κατά καιρούς εμφανίζονται στην πόλη μας και όχι μόνο. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη και στην Καβάλα. Το γνωρίζουμε και εμείς και οι αρχές». Αυτά δήλωσε στο «Χ», ο κ. Ζάχος φωτογραφίζοντας έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία στην Καρδίτσα. «Είναι ένας συγκεκριμένος από την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας ο οποίος από τα στοιχεία που γνωρίζω πουλάει 100 τόνους μέλι το χρόνο εξαπατώντας το καταναλωτικό κοινό. Κάθε  χρόνο προσλαμβάνει άτομα, τα οποία παρουσιάζονται ως φτωχοί επαγγελματίες που δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους. Δηλαδή ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι όσο το δυνατόν πιο πειστικοί σε αυτό που κάνουν. Εμφανίζονται  στους δρόμους, στα καφενεία, στα μαγαζιά και όπου αλλού υπάρχει κόσμος και υποστηρίζουν ότι πωλούν μέλι από τα Γιαννιτσά, το Περτούλι, από τα Γιάννενα και άλλες γνωστές περιοχές». Το προϊόν αυτό που πωλούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ροδόπης, είναι αμφίβολης ποιότητας και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, δεν περιέχει ούτε μία κουταλιά πραγματικό μέλι, αλλά προέρχεται εξολοκλήρου από γλυκαντικές ουσίες. «Πωλούν γλυκαντικές ουσίες για μέλι, με έξι ευρώ το κιλό και ξεγελούν τους καταναλωτές». 

ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΝΟΔΙΩΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ 

Θύμα αυτής της απάτης έπεσε και ο ίδιος ο κ. Ζάχος στον οποίο πλανόδιος προσπάθησε να πουλήσει το προϊόν. Ο κ. Ζάχος χωρίς να του αποκαλύψει ότι είναι μελισσοκόμος ο ίδιος, ζήτησε από τον πλανόδιο να του επιδείξει το μελισσοκομικό του βιβλιάριο. Βιβλιάριο το οποίο, έχουν όλοι όσοι διαθέτουν περισσότερα από 10 μελίσσια και το οποίο αναγράφει στοιχεία ταυτότητας και φέρει φωτογραφία του κατόχου. «Όταν του ζήτησα να μου δείξει αυτή την ταυτότητα, κατάπιε τη γλώσσα του δεν ήξερε τι έλεγε και προδόθηκε», είπε.  Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία που αφήνει απροστάτευτους τους μελισσοκόμους και τους καταναλωτές. «Ούτε αστυνομία» δεν μπορεί να παρέμβει, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Ζάχου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πλανόδιοι δεν  έχουν μαζί τους παραστατικά για τις αγοραπωλησίες που διενεργούν σε διάφορα μέρη της χώρας 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Εκτός από τη φοροδιαφυγή και την απάτη κατά του καταναλωτή, τα προϊόντα είναι επικίνδυνα και για την υγεία των πολιτών, σημείωσε ο κ. Ζάχος. Όπως είπε, πρόκειται για γλυκαντικές ουσίες οι οποίες κοστίζουν μισό ευρώ  και γευστικά μοιάζουν καταπληκτικά με το μέλι. «Πέρα από αυτά όμως μπορεί να κάνει κακό και στην υγεία συγκεκριμένων ανθρώπων. 

Για παράδειγμα στους διαβητικούς που δε γνωρίζουν ότι τρώνε γλυκαντικές ουσίες και όχι  μέλι, μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα του ζαχάρου στα ύψη. 

Το μέλι δεν ανεβάζει το ζάχαρο, γι΄ αυτό και πολλοί γιατροί συστήνουν την κατανάλωση του μελιού σε διαβητικούς», είπε. Ο ίδιος τόνισε πως γευστικά δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς την απάτη και πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο πολίτης είναι να αγοράζει μέλι από πιστοποιημένους μελισσοκόμος, επαγγελματίες που γνωρίζει και εμπιστεύεται. 

Της Όλγα Τσιούλφα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου