Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Το θαυματουργό μέλι που καταπολεμά τον καρκίνο και όχι μόνο

Το μέλι της Μανούκα, μιας περιοχής στην Νέα Ζηλανδία, έχει θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά πολλές φορές σε διάφορες μελέτες.
Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως το συγκεκριμένο προϊόν μειώνει την ανάπτυξη επιθετικών μορφών καρκίνου, όπως αυτόν στο παχύ έντερο, στο στήθος και στο δέρμα.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Plos One" φέρει την υπογραφή του δόκτορ Μπάζελ Αλ Ραμάντι (Basel Al Ramadi) του πανεπιστημίου των Αραβικών Εμιράτων.
Ο επιστήμονας και η ομάδα του διεξήγαγαν διάφορα πειράματα χρησιμοποιώντας το μέλι της Μανούκα και ανακάλυψαν πως ακόμα και σε μικρές δόσεις ήταν ικανό να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως μπορεί να καταπραΰνει τις παράπλευρες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Το συγκεκριμένο μέλι έχει αποδειχθεί επίσης πως είναι μια φυσική αποτελεσματική ασπίδα εναντίον των βακτηρίων και παθογενών παραγόντων.
Αυστραλοί ερευνητές έχουν μείνει έκπληκτοι για την ανακάλυψη μιας θεραπείας που βρισκόταν κάτω από τη μύτη τους - ένα μέλι που πωλείται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ως φυσικό φάρμακο. 
Η νέα έρευνα έχει δείξει ότι το μέλι σκοτώνει κάθε είδους βακτήριο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά "μικροβίων" που μαστίζει τα νοσοκομεία και τη θανάτωσή των ασθενών σε όλο τον κόσμο. 

Μερικά βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε κάθε αντιβακτηριακό φάρμακο. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι Mανούκα, όπως είναι γνωστό στη Νέα Ζηλανδία, ή το μέλι θάμνων ζελατίνας  όπως είναι γνωστό στην Αυστραλία,  σκότωσε κάθε βακτηρίδια ή παθογόνο που εξετάστηκε.  

Εφαρμόζεται εξωτερικά και ενεργεί για λοιμώξεις του δέρματος, τσιμπήματα και κοψίματα. 

Το μέλι είναι χαρακτηριστικό ως προς το ότι προέρχεται μόνο από τις μέλισσες που τρέφονται  από τα δέντρα τσαγιού που κατάγονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο Dee Κάρτερ, από την Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ  των μοριακών και μικροβιακών βιοεπιστημών.

Τα ευρήματα είναι πιθανόν να έχουν σημαντική επίδραση στην σύγχρονη ιατρική και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προιόντα μελιού, με βάση να αντικατασταθούν οι αντιβιοτικές και αντισηπτικές κρέμες.

 Οι δύο γιοί του καθηγητή Carter's, Marty, 8 και η Nicky, 6, σκέφτονται οτι είναι αστείος ο τρόπος που η μητέρα τους βάζει το μέλι στις πληγές τους. Αλλά ορκίζεται, λέγοντας ιστορίες για το πόσο γρήγορα θεραπεύει οποιαδήποτε λοίμωξη. 
"Το Μέλι ακούγεται πολύ φιλόξενο και αντιεπιστημονικό, αυτός είναι και ο λόγος που χρειαστήκαμε την επιστήμη για να επικυρώσουμε τους ισχυρισμούς μας που διατυπώθηκαν για αυτό».
Οι ιαματικές ιδιότητες των διαφόρων τύπων μελιού ήταν γνωστές στους αυτόχθονες πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια,  και οι πληγές επιδέσμου με το μέλι ήταν κοινές πριν από την εμφάνιση των αντιβιοτικών.  
"Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στα νοσοκομεία είναι ανθεκτικά σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέους τρόπους για τη θεραπεία και την καταπολέμηση των επιφανειακών λοιμώξεων », δήλωσε ο καθηγητής Κάρτερ. 

"Νέα αντιβιοτικά τείνουν να έχουν μικρή διάρκεια ζωής στα ράφια, καθώς τα βακτήρια που επιτίθενται γρήγορα γίνονται πιο ανθεκτικά. Πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή αντιβιοτικών λόγω της δυσκολίας της ανάκτησης κόστους. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων ως εκ τούτου θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. 

Το δένδρο Leptospermum scoparium που προέρχεται το μέλι Μακούνα

Προέρχεται από ένα και μόνο είδος άνθους, που ανήκει στο θάμνο mānuka,  και στην οικογενια: Myrtaceae που στην επιστημονική ορολογία αναφέρεται ως Leptospermum scoparium. Είναι συγγενές φυτό του Melaleuca tree, του γνωστού μας τεϊόδεντρου, από όπου εξάγεται το αιθέριο έλαιο tea tree με τις εκπληκτικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. 
Πρόκειται για θαμνώδες φυτό που δε καλλιεργείται συστηματικά και φύεται αποκλειστικά στην ανατολική Νέα ζηλανδία και τη νοτιοανατολική Αυστραλία. Αυτό το γεγονός εξηγεί τη σπανιότητα του και τη συνεπακόλουθη τσουχτερή τιμή του στο εμπόριο. Το φυτό αλλά και το μέλι χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους ιθαγενείς Maori για τις μοναδικές του ιαματικές ιδιότητες. Παράγει μικροσκοπικά φύλλα και περίεργα άνθη, λευκού ή ροζ χρώματος. Οι εργάτριες-μέλισσες που συλλέγουν το μέλι ανήκουν στο ευρωπαϊκό είδος Apis mellifera και έχουν εισαχθεί στη χώρα για την ενίσχυση της παραγωγής.


Χαρακτηριστικά του δένδρου Leptospermum scoparium
 • Ελληνική ονομασία: Λεπτόσπερμο
 • Κατηγορια: Θάμνος ή μικρό δέντρο
 • Φυλλωμα: Αειθαλές
 • Υψος: Συνήθως 2-5 m, αν και μπορεί να φθάσει τα 15 m
 • Ρυθμος αναπτυξης: Μέτριος
 • Ανθη: Συνήθως λευκά στο βοτανικό είδος, αν και υπάρχουν και ποικιλίες (φυσικές ή καλλιεργούμενες) σε αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου. Άνθη μονά ή διπλά
 • Αρωμα: Όχι
 • Περίοδος ανθοφορίας: Τέλη άνοιξης / καλοκαίρι
Η ιδιότητες του μελιού Μακούνα


Για να πάρει το μέλι την ονομασία mānuka, πρέπει τουλάχιστον το 70% της γύρης, να προέρχεται από το συγκεκριμένο θάμνο. Ως προς τις φυσικές του ιδιότητες είναι θιξότροπο, με υψηλή οσμωτικότητα και έχει το υψηλότερο ιξώδες από όλα τα μέλια που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα, είναι δηλαδή εξαιρετικά παχύρρευστο (φωτό). Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στη παρουσία μιας πρωτεΐνης ή ενός κολλοειδούς, δεν έχει ακριβώς αποσαφηνιστεί ακόμα. Το χρώμα του είναι σχετικά σκούρο, ποικίλει από βαθύ χρυσό εώς καφέ. Έχει νόστιμη, πλούσια, δυνατή και ελαφρώς πικρή γεύση, που παραπέμπει σε βότανα και λουλούδια.
UMF και μεθυλογλυοξάλη

Από το 1996, το μέλι mānuka κατηγοριοποιείται με βάση τη κλίμακα UMF (Unique Manuka Factor), που δείχνει την αντιβακτηριδιακή του δύναμη, που βρίσκεται από τη φύση μέσα στο μέλι λόγω του νέκταρ του φυτού από το οποίο προέρχεται.

Κάθε παρτίδα μελιού υποβάλλεται σε ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο και λαμβάνει τη πιστοποίηση UMF, πριν βγει στην αγορά. Η μεθυλογλυοξάλη (methylglyoxal, MGO) είναι η κύρια αντιβακτηριδιακή ουσία του μελιού mānuka, είναι υποπροϊόν της γλυκόζης και παράγεται από όλους τους ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς. Ανευρίσκεται σε πολλούς τύπους μελιού, σε μικρές ποσότητες, όμως το μέλι mānuka περιέχει 70 εώς 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από τα κοινά μέλια. Η παρουσία μεγάλης ποσότητας μεθυλογλυοξάλης στο mānuka οφείλεται στη χημική μετατροπή μιας άλλης ένωσης, γνωστή ως διϋδροξυακετόνη (DHA), η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα άνθη του θάμνου mānuka. Τα περισσότερα μέλια περιέχουν ένζυμα, τα οποία όμως καταστρέφονται με την επίδραση της θερμότητας και του φωτός. Η ουσία αυτή, όμως, είναι χημικά πολύ σταθερή και δε καταστρέφεται από το φως και τη θερμότητα, κατά την επεξεργασία του, ή από το ένζυμο καταλάση, που βρίσκεται στο σώμα μας.
Ο αριθμός που έχει στη συσκευασία το μέλι mānuka, δείχνει πόσο δυνατές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες έχει. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να αγοράσετε μέλι mānuka με την ένδειξη +10 και επάνω. Είναι η χαμηλότερη τιμή που θα πρέπει να έχει το μέλι, ώστε να μπορέσει να πάρει UMF. Κάτι σαν τις βάσεις των πανελλαδικών δηλαδή. Mānuka με ένδειξη από +8 και κάτω είναι ασθενές και πρακτικά δεν έχει μεγαλύτερο αντιβακτηριδιακό αποτέλεσμα από το κοινό μέλι. Επίσης κυκλοφορεί μέλι mānuka, χωρίς UMF. Απλά το χρυσοπληρώνετε, χωρίς ουσιαστικό όφελος.
Πηγές πληροφόρησης: oliviart-gr.blogspot.gr, radar.grgreengardens.gr


1 σχόλιο:

 1. ""Μερικά βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε κάθε αντιβακτηριακό φάρμακο. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι Mανούκα, όπως είναι γνωστό στη Νέα Ζηλανδία, ή το μέλι θάμνων ζελατίνας όπως είναι γνωστό στην Αυστραλία, σκότωσε κάθε βακτηρίδια ή παθογόνο που εξετάστηκε.

  Εφαρμόζεται εξωτερικά και ενεργεί για λοιμώξεις του δέρματος, τσιμπήματα και κοψίματα. ""

  Παιδιά προσέξτε τι αναπαράγετε στα μπλόκ σας. Ατιβακητιδιακές ιδιότητες έχουν όλα τα μελια, διότι το βακτήριο που θα πέσει μέσα στο μέλι αφυδατώνεται και πεθαίνει. Δυστυχώς για εμάς τους μελισσοκόμους και ευτυχώς για τον κοσμάκη, η ζάχαρη εδώ έχει τα πρωτεία! Αυτό γιατί δεν το λένε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή