Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Υπεύθυνα τα παρασιτοκτόνα για τη μαζική εξαφάνιση των μελισσών


Ορισμένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα σε όλο τον κόσμο παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα καταστρέφουν τις μέλισσες, καθώς προκαλούν ζημιά στην ικανότητά τους να προσανατολίζονται, ενώ παράλληλα σκοτώνουν τις βασίλισσές τους, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία βρετανική και μία γαλλική, που επισημαίνουν την ανάγκη να βρεθούν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβ Γκούλσον του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ και τον Μικαέλ Ανρί του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών (INRA) της Αβινιόν, που δημοσίευσαν τις σχετικές μελέτες στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, μελέτησαν τις επιπτώσεις μιας κατηγορίας χημικών ουσιών, των νεονικοτινοειδών, που από τη δεκαετία του ΄90 χρησιμοποιούνται σε πάνω από 100 χώρες τόσο στη γεωργία, όσο και στους κήπους.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παρασιτοκτόνα -που έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να πλήττουν το νευρικό σύστημα των επιβλαβών παρασίτων- προκαλούν μείωση 85% στην παραγωγή των βασιλισσών. Η μυστηριώδης και μαζική μείωση των πληθυσμών των μελισσών διεθνώς πλήττει όχι μόνον τους μελισσοκόμους, αλλά γενικότερα τη γεωργική παραγωγή, καθώς δυσκολεύει την επικονίαση των φυτών. Σε ορισμένες χώρες ιδίως, οι αριθμοί των μελισσών έχουν υποχωρήσει δραματικά.
Πολλές αιτίες έχουν προταθεί για αυτή την εξέλιξη, όπως ασθένειες των μελισσών, παράσιτα, εντομοκτόνα- παρασιτοκτόνα ή ένας συνδυασμός αυτών και άλλων πιθανών αιτιών. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι τα παρασιτοκτόνα είναι σίγουρα ανάμεσα σε αυτές τις αιτίες. Τα νεονικοτινοειδή, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες δημητριακών, συχνά ψεκάζονται στους σπόρους, πριν καν αυτοί φυτευτούν στο χώμα, με συνέπεια, καθώς το φυτό αναπτύσσεται, κάθε μέρος του να περιέχει το παρασιτοκτόνο, γεγονός που καθιστά το τελευταίο πιο αποτελεσματικό. Όμως, με αυτό τον τρόπο, η χημική ουσία εισέρχεται επίσης στη γύρη και το νέκταρ, με συνέπεια να πλήττει τις μέλισσες.
Οι Βρετανοί ερευνητές, μέσα από παρατηρήσεις και συγκριτικά πειράματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυψέλες που δεν εκτίθενται στο παρασιτοκτόνο, αφενός είναι κατά 12% μεγαλύτερες σε μέγεθος και αφετέρου παράγουν περίπου 14 βασίλισσες η κάθε μία, ενώ όσες εκτίθενται στα νεονικοτινοειδή, παράγουν μόλις δύο βασίλισσες κατά μέσον όρο.
Από την άλλη, οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν οι μέλισσες εκτίθενται στις εν λόγω χημικές ουσίες, σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν πια να βρουν τον δρόμο για να γυρίσουν στην κυψέλη τους, καθώς χάνουν πια την ικανότητα προσανατολισμού και έτσι αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. H βρετανική έρευνα μελέτησε κυρίως την επίδραση της ουσίας imidacloprid, ενώ η γαλλική του thiamethoxam.
Και στις δύο περιπτώσεις (μείωση αριθμού βασιλισσών, απώλεια προσανατολισμού), κατά τους ερευνητές, οι αποικίες των μελισσών κινδυνεύουν με σημαντική μείωση πληθυσμού, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή τους, σε συνδυασμό με τις πιέσεις και από άλλους παράγοντες.
Οι επιστήμονες εισηγούνται στις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τα τεστ ασφαλείας για τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες, καθώς μέχρι σήμερα η προσοχή στρέφεται στο αν η εφαρμοζόμενη δόση σκοτώνει τις μέλισσες, όμως, όπως φαίνεται, ο κίνδυνος είναι έμμεσα θανατηφόρος, ακόμα κι όταν τα έντομα δεν πεθαίνουν άμεσα από τα παρασιτοκτόνα.
Τα νεονικοτινοειδή αποτελούν μία επικερδή αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως. Αν και μερικές χώρες έχουν εφαρμόσει μερική απαγόρευση, μία πλήρης παγκόσμια απαγόρευση, όπως προτείνουν ορισμένες οικολογικές οργανώσεις, φαίνεται μάλλον αδύνατη.


Πηγη: paseges.gr






Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου για την προστασία των μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων


Όπως είναι γνωστό, κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων, είναι έντονη η δραστηριότητα των μελισσών.
Οι ψεκασμοί με γεωργικά φάρμακα την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθόσον πολλά από αυτά και κυρίως τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.


Η ζημιά που προκαλείται από τους ψεκασμούς αυτούς είναι διπλή :

-Αφ’ ενός θανατώνονται οι μέλισσες και μειώνεται ή χάνεται η παραγωγή τους -Αφ’ ετέρου μειώνεται η παραγωγή των οπωροφόρων καθόσον οι μέλισσες μέσω της επικονίασης είναι βασικός συντελεστής της καρπόδεσης .
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι :


1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, ∆αμασκηνιάς, Βερικοκιάς, Ροδακινιάς, Αχλαδιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.


2.Επιτρέπονται κατά την ανθοφορία των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά γεωργικά φάρμακα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).


3. Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά τη ανθοφορία.


4.Στις λοιπές καλλιέργειες απαγορεύονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας (στην ετικέτα όλων των γεωργικών φαρμάκων υπάρχει σε ευδιάκριτη θέση πληροφόρηση για τα μελισσοτοξικά).

page1image15736

5. Στις καλλιέργειες με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας (βαμβάκι, κηπευτικά, κ.λ.π.) οι ψεκασμοί επιτρέπονται εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως :
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών γεωργικών φαρμάκων .β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά την δύση του ηλίου.
γ .Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού.


6. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

7. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και την διεύθυνσή για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους . 


Πηγή: pthes.gov.gr






Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Ευεργετικό το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την οικονομία


Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο «κοινό».
«Η μελισσοκομία δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Για κάποιον όμως, που διαθέτει όρεξη, αγάπη για τη φύση, αλλά δεν έχει γη για να καλλιεργήσει, μπορεί να είναι μια επικερδής λύση» επισημαίνει η Χρυσούλα Τανανάκη, λέκτορας Μελισσοκομίας, στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .


«Στην αρχή μπορεί κανείς να πάρει δυο-τρία μελίσσια για ένα ομαλό ξεκίνημα και για να δει 'πώς θα τα πάει'. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς είτε από το πανεπιστήμιο είτε από άλλους φορείς. Αν, μάλιστα, το αντικείμενό του είναι τελείως άγνωστο, θα συνιστούσα να παρακολουθήσει έναν ετήσιο μελισσοκομικό κύκλο» σημειώνει η κ.Τανανάκη.

Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Σύμφωνα με την κ. Τανανάκη, στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.

Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και, όπως επισημαίνει η κ.Τανανάκη, όσες φορές έγιναν προσπάθειες να πουληθεί μέλι στο εξωτερικό ήταν αποτελεσματικές.

«Ίσως θα μπορούσαμε να εξάγουμε περισσότερο μέλι αν απευθυνόμασταν σε ένα πιο απαιτητικό αγοραστικό κοινό, επειδή στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά μέλια σε πολύ χαμηλότερες, άρα και ανταγωνιστικότερες τιμές. Αυτό που κάνει, όμως, ξεχωριστό και ιδιαίτερο το ελληνικό μέλι είναι η ποιότητα του», υπογραμμίζει η επιστήμονας.

Άλλωστε το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, αφού λειτουργεί ενισχυτικά στο ανοσοποιητικά σύστημα του ανθρώπου.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλά ακόμη προϊόντα της μέλισσας, όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.

Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο 4ο συνέδριο Agrotica, της 24ης διοργάνωσης, που διεξάγεται από τη Helexpo στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου.

Πηγή:paseges.gr






Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Και οι μέλισσες έχουν προσωπικότητα λένε οι επιστήμονες


Κάποιες μέλισσες αγαπούν την περιπέτεια, ενώ άλλες προτιμούν να τριγυρίζουν στην ίδια περιοχή.


Νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποδίδει τη διαφορετική αυτή συμπεριφορά στο γεγονός ότι και οι μέλισσες έχουν τη δική τους προσωπικότητα.
Η κοινωνία των μελισσών είναι καλά οργανωμένη και δομημένη σε επίπεδα, με τις μέλισσες κάθε επιπέδου να πρέπει να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες εργασίες.
Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, στο πλαίσιο των εργασιών τους, οι μέλισσες του ίδιου επιπέδου παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τις διαφορές μεταξύ των μελισσών που ψάχνουν διαρκώς για νέες πηγές τροφής (κυνηγοί τροφής) και εκείνων που κινούνται συνεχώς  γύρω από το ίδιο σημείο.
Για να χωρίσουν τις μέλισσες στις δυο κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες πηγές τροφής, με μοναδικά χρώματα και μυρωδιές, και κατέγραψαν ποιες μέλισσες θέλησαν να πειραματιστούν με τις νέες πηγές και ποιες περιορίστηκαν στα γνωστά σημεία τροφής.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τις μέλισσες που αγαπούν την περιπέτεια και αναζητούν νέες πηγές τροφής, βρήκαν διαφορές στη γονιδιακή έκφραση, που συνδέονται μάλιστα με τα ίδια μοριακά μονοπάτια που κάνουν τα θηλαστικά και τους ανθρώπους να αισθάνονται ικανοποίηση όταν ψάχνουν και να αναζητούν την καινοτομία.
Συγκρίνοντας τους δυο τύπους μελισσών, αυτές που πειραματίζονται και εκείνες που μένουν προσκολλημένες στο ίδιο σημείο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιάδες διαφορές στη γονιδιακή τους δραστηριότητα, ενώ διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες – κυνηγοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να βρουν νέες πηγές τροφής.
Η μελέτη της συμπεριφοράς των μελισσών, στις οποίες οφείλεται η επικονίαση του ενός τρίτου των καλλιεργειών που προμηθευόμαστε, θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση τους.
Αν και η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο περίπλοκη συγκριτικά με τους ανθρώπους, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι διαδεδομένα και στα ζώα.

Πηγή: econews.gr