Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου για την προστασία των μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων


Όπως είναι γνωστό, κατά την περίοδο της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων, είναι έντονη η δραστηριότητα των μελισσών.
Οι ψεκασμοί με γεωργικά φάρμακα την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθόσον πολλά από αυτά και κυρίως τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.


Η ζημιά που προκαλείται από τους ψεκασμούς αυτούς είναι διπλή :

-Αφ’ ενός θανατώνονται οι μέλισσες και μειώνεται ή χάνεται η παραγωγή τους -Αφ’ ετέρου μειώνεται η παραγωγή των οπωροφόρων καθόσον οι μέλισσες μέσω της επικονίασης είναι βασικός συντελεστής της καρπόδεσης .
Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί
Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι :


1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, ∆αμασκηνιάς, Βερικοκιάς, Ροδακινιάς, Αχλαδιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.


2.Επιτρέπονται κατά την ανθοφορία των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά γεωργικά φάρμακα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).


3. Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά τη ανθοφορία.


4.Στις λοιπές καλλιέργειες απαγορεύονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την διάρκεια της ανθοφορίας (στην ετικέτα όλων των γεωργικών φαρμάκων υπάρχει σε ευδιάκριτη θέση πληροφόρηση για τα μελισσοτοξικά).

page1image15736

5. Στις καλλιέργειες με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας (βαμβάκι, κηπευτικά, κ.λ.π.) οι ψεκασμοί επιτρέπονται εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως :
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών γεωργικών φαρμάκων .β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά την δύση του ηλίου.
γ .Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού.


6. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

7. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και την διεύθυνσή για να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους . 


Πηγή: pthes.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου