Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Η καταπολέμηση τις Βαρρόα με τον μύκητα Metarhizium anisopliae

Η έρευνα των επιστημόνων δείχνει ότι οι μύκητες μπορούν να σκοτώσουν την βαρρόα ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά όπως τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του παρασίτου.
Οι μύκητες μπορούν να αποδειχθούν το κλειδί για την προστασία των κυψελών, γιατί τα ακάρεα γίνονται ανθεκτικά σε χημικά στοιχεία ελέγχου που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία τους. Επίσης η χρήση του μύκητα δεν αφήνει κανένα απολύτως υπόλειμμα στο μελί και δεν επηρεάζει τον σφραγισμένο γόνο κάτι που το καθιστά βιολογικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ακάρεως βαρρόα. "Η χρήση ζωντανών οργανισμών για τον έλεγχο άλλων ζωντανών οργανισμών είναι μια διαφορετική μορφή του ελέγχου των παρασίτων," είπε ο Δρ Chandler. «Τα χημικά προϊόντα είναι πολύ αποτελεσματικά και φθηνά, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι η χρήση τους δεν είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση."
Σύμφωνα με τους ερευνητές η αντιμετώπιση τις βαρρόα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του πειράματος. Ποιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν πως η επιτυχία κυμαίνεται στα επίπεδα των 50 - 98%. Ο μύκητας με το που τοποθετηθεί μέσα στην κυψέλη διασκορπίζεται σε 5 με 10 λεπτά, και επιδρά στο ακάρι με την δημιουργία σπόρων που σκοτώνουν το παράσιτο σε 3 με 5 μέρες.Η εφαρμογή τις γίνεται με τρεις τρόπους με την χορήγηση σκόνης η την τοποθέτηση ταινιών μέσα στην κυψέλη. Στο πείραμα που είχε διεξαχθεί είχε επιτυχία 98% την 7 ημέρα. Ο τρίτος τρόπος είναι μια ιδέα του Δρ Chandler Βρετανού επιστήμονα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο μύκητας μπορεί να διασκορπιστεί σε καλλιέργειες που επισκέπτονται οι μέλισσες και με αυτόν των τρόπο να προσαρμοστεί καλύτερα ο μύκητας στην αντιμετώπιση του παρασίτου. Εφαρμογή που θα βρει αρνητικές αντιδράσεις για ευνόητους λόγους από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων.
 8 σχόλια:

 1. εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται πώς η Bayern δέν θα αφήσει να κυκλοφορήσει τέτοιο προιόν στην αγορά??? Εχουμε δεί πολύ αξιολογες και έξυπνες προσπάθειες που στην πορεία χάθηκαν...... κρίμα, και μακάρι να μήν συμβεί και εδώ το ίδιο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πώς θα μπορούσα να προμηθευτώ το μύκητα (για 100 μελίσσια) και σε τι τιμή;
  Γεωργοπούλου Ελευθερία
  Κεφαλονιά
  6945340792

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Δυστυχώς δεν πωλείται ακόμα ο μύκητας Metarhizium anisopliae βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Για οτι νεότερο θα σας ενημερώσω με μια νέα ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεωργοπούλου Ελευθερία8 Σεπτεμβρίου 2012 - 8:35 μ.μ.

  Βρήκα από το Internet ότι πουλάνε το μύκητα, για αγροτική χρήση. Η διεύθυνση είναι: http://www.varshabioscience.co.in/biostorm-box-347588.html Στην περιγραφή αναφέρουν ότι «αυτοί οι δολοφόνοι εντόμων [ενν. οι μύκητες] μεταφέρουν την ασθένεια στα έντομα όπως τις αφίδες, οι λευκόμυγες, τα τζιτζίκια, τις μύγες, τους κανθάρους, τις κάμπιες και τα ακάρεα».
  Το προϊόν Biostorm, που περιέχει σε μια αναλογία το μύκητα Metarhizium anisopliae αναφέρει, για ψεκασμό φύλλων – αφού βέβαια αφορά αγροτική χρήση, αναλογία 10 gr από το προϊόν σε 1 λίτρο νερού. Να το δοκιμάσω σε 1-2 μελίσσια; Ποια είναι η γνώμη σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατ' αρχήν καλησπέρα. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου για την ανάρτηση.
   Έψαξα για το συγκεκριμένο προϊόν και αυτό που κατάλαβα είναι ότι το χρησιμοποιούν για την χρήση μονοετούς καλλιέργειας και ποιο συγκεκριμένα για την καταστολή ενός εντόμου. Προσωπικά δεν θα σε συμβούλευα να το χρησιμοποίησης σε κάποιο μελίσσι άλλωστε είναι νωρίς να ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα για αυτήν την μέθοδο καταστολής της Βαρρόα.

   Διαγραφή
 6. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΥΚΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.
  ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλησπέρα φίλε μου θανο. Δεν γνωρίζουμε πότε θα κυκλοφορησει διότι είναι σε πειραματικό στάδιο. Θα επιτρέπεται στην βιολογική καλλιέργεια. Ετοιμάζω τώρα ένα νέο άρθρο για τον μύκητα που θα τον δημοσιεύσω σύντομα.

   Διαγραφή