Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Η λειτουργιά της συσκευής Ζέντερ


Το σύστημα Jenter είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στον μελισσοκόμο να παράγει μεγάλο αριθμό βασιλισσών με ασφάλεια και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Τι συνέβαινε πριν το σύστημα Jenter?
Στο παρελθόν οι μελισσοκόμοι συνήθιζαν να τοποθετούν τα αυγά της βασίλισσας στα κελιά με το χέρι, ακόμα και με ένα απλό "τσιμπηδάκι". Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη σε μεγάλο ποσοστό στο γόνο και έτσι να ανακόπτεται η ανάπτυξη του σε βασίλισσα.

1. Αλείφουμε με ένα πινέλο στο πλαστικό με τα εξάγωνα λιωμένο κερί.

2. Βγάζουμε το διάφραγμα βασίλισσας της συσκευής και τοποθετούμε τη zenter μεσ’ το πλαίσιο στο κέντρο της γονοφωλιας σε ένα δυνατό μελίσσι με καλή βασίλισσα.

3. την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούνε αν έχουν χτίσει λίγο τα κελιά οι μέλισσες, αν ναι τότε βάζουμε το πλαστικό διάφραγμα βασίλισσας στην συσκευή. Βρίσκουμε την


βασίλισσα και την βάζουμε μέσα και κλείνουμε το καπάκι.

4. Την επόμενη μέρα κάνουμε έλεγχο για να δούμε αν έχει γεννήσει στα κελιά , εάν ναι τότε βγάζουμε πάλι την βασίλισσα αφαιρώντας το βασιλικό διάφραγμα.

5. σημειώνουμε την ημερομηνία γέννησης των αβγών π.χ 15/3 μετά από 3 ημέρες από την ημερομηνία γέννησης ορφανεύω ένα δυνατό μελίσσι δηλ. στις 17 αφήνω τον σφραγισμένο γόνο και ένα μόνο πλαίσιο με ανοικτό γόνο στο κέντρο της γονοφωλιας. Αφαιρώ το πάτωμα της κυψέλης και το αντικαθιστώ με σήτα αερισμού (κλεισμένες οι μέλισσες μέσα)και τροφοδοτώ με σιρόπι.Αυτό γίνετε για να καταλάβουν γρήγορα οι μέλισσες την απουσία της βασίλισσας.


6. Μετά από 18 ώρες αφού έχουν σπάσει τα αβγά πάμε πρώτα στο μελίσσι που έχουμε ορφανέψει αφαιρούμε τον ανοικτό γόνο κάνουμε έλεγχο για βασιλικά κελιά και τα καταστρέφουμε βάζουμε το πάτωμα κανονικά και αφήνουμε καινό το χώρο που αφαιρέσαμε το πλαίσιο του γόνου.

7. Πάμε στο μελίσσι που έχει τη zenter. Έχουμε πάρει ένα κομματάκι ύφασμα από το σπίτι και το έχουμε βρέξει λίγο (για υγρασία). Αφαιρούμε τις μέλισσες από πάνω και μπαίνουμε σε κάποιο χώρο που να μην αναστατώνουμε τα μελίσσια.(αυτοκίνητο, σπίτι…κ.τ.λ)

8. Βγάζουμε προσεκτικά το πίσω


πλαστικό από την zenter και αφαιρούμε ένα κελί με το σκουληκάκι του σκεπάζοντας τα υπόλοιπα. Το τοποθετούμε στο καφέ κελί προσεκτικά και αυτό στο κίτρινο και τώρα όλο μαζί στην θέση του στο πλαίσιο που έχουμε φτιάξει Κάνουμε την ίδια δουλειά μέχρι να γεμίσουμε όλα τα πλαίσια που έχουμε φτιάξει.

9. Πάμε στο ορφανό μελίσσι και τοποθετούμε το πλαίσιο στο χώρο που αφαιρέσαμε το άλλο(οι μέλισσες έχουν κάνει αλυσίδα στο διάστημα που αφαιρέσαμε το τελάρο με τον γόνο).

10. Την άλλη μέρα κάνουμε έλεγχο στο μελίσσι για να δούμε αν έχουν ξεκινήσει να τα αποδέχονται (πρέπει να έχουν αρχίσει να βάζουν κερί στα καφέ κουπάκια).Μετά από 8-9 ημέρες κάνουμε έλεγχο και αρχίζουμε να μοιράζουμε τα βασιλικά κελιά στα κυψελίδα σύζευξης. Δηλ. παίρνουμε το μεσαίο τελάρο από το κυψελίδιο σύζευξης,παίρνουμε και ένα κίτρινο κουπάκι το αφαιρούμε από το τελάρο απαλλάσσοντας το από τις μέλισσες (χωρίς τίναγμα)το τοποθετούμε στην μέση και κάτω ακριβώς από τον κηρηθροφορεα το ζουλάμε στην κηρήθρα μέχρι να μπει το μισό περίπου μέσα. Αν θέλουμε το δένουμε το κουπάκι με ένα σύρμα γύρω από τον κηρηθροφορεα και το βάζουμε στην μέση στο κυψελίδιο σύζευξης.Προσοχή δεν ανοίγουμε το κυψελίδιο σύζευξης αν δεν περάσουν 15-20 μέρες(μέχρι να αρχίσει να γεννά η νέα βασίλισσα) γιατί υπάρχει κίνδυνος να την κόψουν.1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και Χρόνια πολλά.Μήπως θα ήταν καλό να γράψεις και το όνομα αυτού που εκπόνησε την μελέτη για την Ζέντερ στο τέλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή