Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Το Μουσείο Μέλισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας

Η μοναδικότητα του Μουσείου οφείλεται στην σημασία της μέλισσας για τον άνθρωπο, αλλά και στην αγάπη και το μεράκι μερικών ανθρώπων για τη μέλισσα και το έργο της. Το Μουσείο προσφέρει γνώσεις και από την ιστορία, δηλαδή πώς η κοινωνία της μέλισσας επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τον άνθρωπο.
Ο επισκέπτης γνωρίζει πράγματα για την βιολογία του θαυματουργού εντόμου, την διαδικασία παρασκευής του «βασιλικού πολτού», την γύρη, το μέλι, το κερί, την πρόπολη, το δηλητήριο δηλαδή της μέλισσας και άλλα πολλά.
Δίνεται έμφαση στις πληροφορίες για τα διάφορα είδη μελιού, την ιδιαίτερη σημασία του ελληνικού μελιού και ιδιαίτερα του ροδίτικου, και στη παρουσίαση των διαφόρων εργαλείων της μελισσοκομικής τέχνης, της αρχιτεκτονικής της κυψέλης, των διαφόρων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εξαγωγής του μελιού.
Στο Μουσείο γίνεται και αναπαράσταση της εξαγωγής του μελιού από την κυψέλη και παρουσίαση γυάλινων κυψελών με ζωντανά μελίσσια που ζουν και δρουν όπως ακριβώς και στην φυσική τους κατάσταση.
Όλα αυτά παρουσιάζονται κατά την περιήγηση στο Μουσείο με την βοήθεια των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, με αποτέλεσμα όταν ο επισκέπτης φύγει από το Μουσείο να παίρνει μαζί του μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη μέλισσα, την κοινωνία της και το έργο που προσφέρει, τόσο στον άνθρωπο, όσο και στη φύση γενικότερα. Συμπληρωματικά ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει από το πωλητήριο του Μουσείου καταναλωτικά προϊόντα που έχουν ως πηγή τους την μέλισσα. Δηλαδή Μέλι, κερήθρες, κερί, βασιλικό πολτό, καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλα πολλά δευτερογενή προϊόντα που έχουν ως αρχική πηγή τους τη μέλισσα.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, δεδομένου ότι το Μουσείο βρίσκεται πάνω στην Εθνική οδό Φαληράκι - Αεροδρόμιο (5ο χιλιόμετρο), στην Παστίδα, διαθέτει πολύ μεγάλο πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους για τους επισκέπτες.

                 Αναλυτικότερα για το μουσείο:
 • Σειρά εκθεμάτων που αφορούν την μελισσοκομία από την παλιά εποχή (μέχρι και 200 χρόνια πριν ) έως και την σύγχρονη.
 • Παρουσίαση παλιών και σύγχρονων μεθόδων μελισσοκομίας.(π.χ. χειρισμοί κυψέλης, αναπαράσταση μελιτοεξαγωγής, παραγωγή άλλων προϊόντων μέλισσας όπως κερί, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη κ.ά.)
 • Πειραματικές κυψέλες παρατήρησης (διαφανείς) όπου με ασφάλεια μπορεί κανείς να δει την ζωή των μελισσών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
 • Ενημέρωση για την ζωή της μέλισσας και για τα προϊόντα της με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. (VIDEO-PROJECTOR-CINEMA, DVD, cd -rom κ.τ.λ.)
 • Συλλογή παλιών εργαλείων των αγροτών και μελισσοκόμων.
 • Ξενάγηση στους χώρους λειτουργίας της σύγχρονης γραμμής συσκευασίας μελιού (κατόπιν συνεννοήσεως).
 • Ανάλυση των φυσικών χαρακτηριστικών του μελιού και των άλλων αγαθών της μέλισσας στο χημείο ποιοτικού ελέγχου της μονάδας.
 • Εξωτερικός μελισσόκηπος με μελισσοκομική χλωρίδα.
 • Μεγάλοι στεγασμένοι και εξωτερικοί χώροι με αναψυκτήριο για την άνετη διαμονή των επισκεπτών.
 • Εύκολη πρόσβαση (πάνω στην εθνική οδό Τσαίρι-Αεροδρομίου στην Παστίδα ) με τεράστιο πάρκινγκ και εξωτερικούς χώρους διακίνησης επισκεπτών.
 • Δυνατότητα αγοράς φυσικών προϊόντων μέλισσας, απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου.Πηγή: greekhotel.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου