Καταχωρίστε τώρα την αγγελία ή την προσφορά σας δωρεάν στο email: blogekypseli@gmail.com

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Καινούργια προϊόντα για την καταπολέμηση της βαρρόα

Σίγουρα παρα πολύ μελισσοκομοι της χωράς μας δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη με τα σκεύασμα που έχουμε. Για αυτόν τον λόγο έψαξα και βρήκα μερικά σκευάσματα που είναι ποιο αποτελεσματικά και μερικά από αυτά είναι και ποιο φτηνά όπως:

1. Στις Η.Π.Α. δόθηκε έγκριση χρησιμοποίησης μίγμα εστέρων οκτανικού οξέος με σακχαρόζη (sucrose octanoate esters) γνωστό με την εμπορική επωνυμία SucrosideΤΜ. Το σκεύασμα αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία των βιολογικών σκευασμάτων, δεν αφήνει υπολείμματα στο μέλι, δεν έχει τοξικότητα στις μέλισσες και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα εναντίον της βαρρόα (>90%). Η εφαρμογή γίνεται με διάλυση 0,625% στο νερό και ψεκασμό τρεις φορές σε χρονικά διαστήματα 7-10 ημερών. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του επινοήθηκαν ειδικοί ψεκαστήρες.
2. Στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησε επίσης συσκευή με την ονομασία exomiteΤΜ η οποία τοποθετείται από την είσοδο της κυψέλης. Στην συσκευή αυτή τοποθετείται η ουσία ΕntostatΤΜ και η γνωστή μας θυμόλη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει ισχυρό ηλεκτροστατικό φορτίο. Καθώς η μέλισσα βαδίζει πάνω στην ουσία αυτή το ηλεκτροστατικό φορτίο προκαλεί διασπορά και επίπαση της θυμόλης στον εξωσκελετό της μέλισσας με τέτοιο τρόπο που η μέλισσα δύσκολα μπορεί να απαλλαγή από αυτή. Με αυτό τον τρόπο η θυμόλη μεταφέρεται σ’ όλη τη την κυψέλη. Διατίθεται ως απολυμαντικό κυψέλης και εύκολα μπορεί να παραγγελθεί από το διαδίκτυο στην διεύθυνση www.exosect.com. Ανήκει και αυτό στα βιολογικά σκευάσματα.
3. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωφελίμων Εντόμων στο Τέξας των Η.Π.Α. από το έτος 2000 προσπαθούν να εντοπίσουν παθογόνους οργανισμούς οι οποίοι να θανατώνουν τη βαρρόα. Τελικά επέλεξαν τον μύκητα Metarhizium anisopliae ο οποίος είναι ιδιαίτερα παθογόνος στην βαρρόα και δεν βλάπτει τις μέλισσες, τον γόνο ή τη βασίλισσα. Οι επιστήμονες επένδυσαν πλαστικές ταινίες με το μύκητα, τις τοποθέτησαν σε μελίσσια και διαπίστωσαν ότι ο μύκητας σε 5-10 λεπτά διασπείρεται σ’ όλες τις μέλισσες. Οι περισσότερες βαρρόα της κυψέλης θανατώνονται σε 3 έως 5 ημέρες. Ο μύκητας έχει δράση μέχρι και 40 ημέρες και προσφέρει εξαιρετική προστασία για τις μέλισσες. Η προσπάθεια βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ετοιμασίας του εμπορικού σκευάσματος το οποίο ασφαλώς θα βοηθήσει σημαντικά την παγκόσμια μελισσοκομία.
4. Το Apivar® δεν είναι καινούργιο για την Ευρώπη είναι όμως για την Ελλάδα. Έχει σαν δραστική ουσία το αμιτραζ το οποίο βρίσκεται στα μη εγκεκριμένα σκευάσματα ΤΑΚ-ΤΙΚ, ΜΙΤΑΚ και ΒΑΥ-ΒΑΥ. To Apivar® είναι ταινίες στις οποίες έχει ενσωματωθεί η δραστική ουσία και οι οποίες τοποθετούνται στην γονοφωλιά (όπως τα Απισταν, Bayvaror). Η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ανεκτές ποσότητες καταλοίπων αμιτραζ στο μέλι (200 μg/kg) και άρα η διαδικασία εγγραφής του στην Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει δυσκολίες. Επειδή το αμιτραζ είναι η υπ’ αριθμό πρώτη μη εγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σήμερα, το συγκεκριμένο σκεύασμα θα βοηθούσε αφενός στην αντιμετώπιση του ακάρεος και αφετέρου στην προσπάθεια απαγκίστρωσης από τα μη εγκεκριμένα σκευάσματα.


Πηγή: beelab.gr


8 σχόλια:

 1. Καλορίζικο τ blog:)

  Από ότι φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα το βαρρόα δεν θα μας απασχολεί τόσο πολύ όσο σήμερα.
  ΘΑ μας απασχολεί όμως η διάθεση του μελιού! Παρατήρησα ότι φέτος οι πελάτες μου δεν αγοράζουν όλη μαζί την ποσότητα του μελιού που χρειάζονται, αλλά κάθε φορά έρχονται και παίρνουν μόνον 1-2 κιλά. Φτώχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή αρχή! Ιδιαίτερα σημαντικά όλα όσα αναφέρεις!!
  Ειδικά ο "Μύκητας" πιστεύω 'οτι θα είναι η καλύτερη λύση στην "χωρίς φάρμακα" μελισσοκομία!
  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γειασας όλα καλά αυτά που γράφετε αλλά σήμερα τι κάνουμε. Ο τρύγος τελείωσε μεταφορά σε αλη ανθοφορία δεν θα κάνω και τα μελίσσια είναι φορτωμένα με βαροα. η θερμοκρασία είναι 30-35 βαθμούς και έχουν αρκετό γόνο. Θέλω να κάνω θεραπεία με τακ τικ , να βάλω λωρίδες από βιτεξ αλά δεν ξέρω πόσο τακ τικ να βάλω. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ,
  Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή